Sunday, October 9, 2011

Warkah: Muka 53

Sudut berbeza

Assalamualaikum.

Hari ini ada sedikit kejadian yang kurang menyenangkan.

Oleh sebab itu tidak perlu untuk diceritakan. Cuma, kejadian ini membuatkan diri terfikir akan manusia-manusia dan bagaimana kita memiliki pandangan dan pendapat yang pelbagai. Dari sudut yang berbeza.

Ambik contoh mudah, persepsi sebelum berangkat ke Mesir adalah berbeza dengan persepsi sesudah tiba. Jauh berbeza. Belum kira lagi sekiranya panjang umur, dan menetap di sini dengan lebih lama.

Contoh lagi, pelajaran. Perkataan itu jika dieja, setiap mulut akan menuturkan huruf-huruf yang sama. Mula dengan "P" dan di akhiri dengan "N". Namun, setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza akan pelajaran. Mungkin asas yang sama, tetapi acuan pemikiran yang berlainan.

Apa pun, diharap sesuatu yang baik itu mampu diteruskan dan sesuatu yang tidak itu, moga terhenti setakat masa ini. Tidak perlu diulang di masa hadapan, malu kepada Tuhan yang memberi rahmat.

Malam ini, dikatakan bulan kelihatan sangat cantik di Malaysia. Itu dari sudut mereka yang di Malaysia. 

Di Mansoura, bulan kelihatan sama. Tiada gelang halo di sekeliling bulan. Malahan disini bulannya tidak begitu bulat. Ada yang tersembunyi di balik bayangan.

Apa kalian fikirkan, melihat bulan cerah dilangit hitam pada malam ini?

Adakah sama, dengan apa yang terlintas di diri ini?

No comments:

Post a Comment